Nieuws bericht Noord Korea

Noord- en Zuid-Korea voor het eerst in tien jaar met elkaar in overleg?

De gesprekken gingen volgens het Koreaanse persbureau Yonhap over het aanleggen van een permanente verbinding tussen de militaire leiders, over afspraken voor een regulier overleg en over de stoffelijke resten van militairen die destijds langs de huidige grens zijn gesneuveld.

Donald Trump & Kim jong-un

De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un zijn in gesprek gegaan in Singapore op 12 juni 2018. In dit gesprek is er een intentieverklaring  behandeld waarin Noord-Korea heeft belooft om op termijn “een volledige nucleaire ontwapening van het Koreaanse Schiereiland” te doen. De Verenigde Staten geeft tegenover de intentieverklaring van Noord-Korea veiligheidsgaranties en verbeterde diplomatieke betrekkingen. Noord-Korea meldde dat Trump ook heeft beloofd de sancties tegen het land op te heffen.

Verdere gesprekken

Kim heeft ook aangegeven dat hij openstaat voor en gesprek met de Japanse premier Shinzo Abe. Deze ontmoeting zou in september plaats kunnen vinden in Vladivostok. Maar Kim heeft aangegeven dat hij dan in Rusland zal zijn voor een internationaal economisch congres. Dit gesprek zal gaan over de Japanse burgers die in de jaren zeventig en tachtig werden ontvoerd naar Noord-Korea.

Helaas geven deze gesprekken geen honderd procent zekerheid omdat Noord-Korea vaak beloftes met ander landen heeft verbroken.